Steak Tomate
Chef Jim de Jong van Restaurant De Jong in Rotterdam komt van tijd tot tijd langs in de tuin van Dordwijk. Plukt hij wat verse groenten en kruiden en bereidt ter plekke een maaltijd voor de tuinders ter inspiratie. We delen dit fantastische recept hier graag! Deze vegetarische steaktartaar van rijpe tomaten is bij iedereen geliefd. De durfals serveren er een rauw eitje bovenop, maar ook zonder ei is deze tomatentartaar een goede binnenkomer voor elk diner.
Let op: de tomatentartaar heeft een nacht in de koelkast nodig om de gewenste dikte te krijgen. Doe de voorbereidingen dus de avond van tevoren, maar snijd de groenten die je erbij serveert pas op de dag zelf.
Gebruik in plaats van worcestersaus een lichte sojasaus voor een veganistisch voorgerecht.
Voor vier personen.
- Ingrediënten:
- 6 coeur du boeuf-tomaten
- 1 el dijonmosterd
- 2 tl worcestersaus of lichte sojasaus
- tabasco
- 30 g zout
- 1 el sherry- of tomatenazijn
- 3 el kappertjes, gehakt
- 10 kleine augurkjes, in kleine blokjes
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 10 takjes peterselie, de blaadjes fijngehakt
- Extra:
- 5 radijsjes, in kleine blokjes
- Amsterdamse uitjes, in blokjes
- 4 eieren
Benodigdheden:
- keukenmachine met mixfunctie
- kaasdoek of schone theedoek
- steekring
Bereiding:
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook.
Kerf in de onderkant van elke tomaat een kruisje.
Dompel de tomaten onder in het kokende water. Haal ze er wanneer de huid omkrult uit en koel direct terug onder koud stromend water.
Ontvel de tomaten. Snijd ze in partjes en verwijder de zaadlijsten.
Doe het tomatenvruchtvlees in de keukenmachine of blender en voeg het zout toe. Houd twee theelepels zout per tomaat aan. Maal fijn.
Schep de tomatenpuree in het midden van een kaasdoek of schone theedoek. Breng de punten van de doek in de lucht bij elkaar en knoop dicht.