Landgoed Dordwijk ligt in Dubbeldam, een voormalig dorpje dat sinds 1970 is ingelijfd bij de gemeente Dordrecht. Dordwijk werd in 1635 gesticht als buitenplaats. Aan de ingang ervan staat een kasteelboerderij die deels nog uit die tijd stamt. Het landgoed was eeuwenlang in eigendom van de familie Van de Wall Repelaer, een geslacht van kooplieden en magistraten. Vanuit Dordwijk bestuurden opeenvolgende telgen van deze adellijke familie de Heerlijkheid Puttersboek, een landbouw- en veeteeltgebied met een omvang van 800 ha.
Halverwege de negentiende eeuw lieten de Van de Wall Repelaers hun landgoed door de beroemde tuinarchitect J.D. Zocher herinrichten tot een park in Engelse landschapsstijl. In dezelfde tijd betrok de familie ook een nieuwgebouwde, chalet-achtige villa op haar domein: Huize Dordwijk. Verder werd het park verfraaid met onder andere een oranjerie (1861) en met glazen kweekkassen waarin de vrouw des huizes ananassen ging telen, een indertijd in Nederland nog zeer exotische vrucht.
In 1978 verkocht de familie het verwaarloosde landgoed en de opstallen aan de Staat. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de overheid de buitenplaats volledig zou restaureren. Maar toen de daarvoor benodigde miljoenen niet voorhanden bleken, besloot het toenmalige ministerie van CRM het gebied ‘terug te geven aan de natuur’. Al snel groeiden de boomtakken door het dak van de oranjerie heen en vervielen ook de andere gebouwen van Dordwijk tot ruïnes.
In 1995 werd alsnog een nieuwe fase in het bestaan van Dordwijk ingeluid, toen Daan van der Have en Hans Loos in de gelegenheid werden gesteld om de buitenplaats van Staatsbosbeheer over te nemen, op voorwaarde dat zij het landgoed wél in originele staat zouden terugbrengen. De twee bevriende ondernemers die tot dan toe alleen over horeca-ervaring (onder meer als oprichters van Hotel New York in Rotterdam) beschikten, namen de uitdaging aan en hebben Dordwijk sindsdien stukje bij beetje weer in oude luister hersteld. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed rekent Dordwijk inmiddels tot een van de gaafst bewaard gebleven kleine buitenplaatsen van ons land.
In het hart van Dordwijk ligt de ommuurde, twee hectare grote moestuin, waarvan het grondplan al uit de zeventiende eeuw dateert. Ook tuin is in 22 jaar volledig gerestaureerd en volop in productie.
De opbrengsten van de grond en uit de boomgaarden zijn voor eigen gebruik voor de bewoners van het landgoed, en voor de keuken van hotel-restaurant Villa Augustus in Dordrecht, dat eveneens door Daan van der Have en Hans Loos wordt geleid.
Daan draagt de hoofdverantwoordelijkheid over de moestuin van Dordwijk, Kate Shepherd is daarbij zijn rechterhand. Verder werken er nog drie tuinlieden op het landgoed en zetten veel vrijwilligers zich in voor het onderhoud ervan.