Een fruittuin onderhouden is als het runnen van een deftige kapsalon. Het hele jaar door ben je er onafgebroken in aan het knippen, opsteken, bijpunten en uitdunnen. Elke boom of struik laat zich bij dat werk gelden als een handenbindertje, doordat alle verschillende soorten en rassen in hun verzorging om een eigen specifieke aanpak vragen.
Het zal ook niet voor niks zijn dat bijvoorbeeld appels en peren soms adellijke titels als queen, reine, comtesse, jonkheer en duchesse voor hun naam hebben gekregen, terwijl andere zich als sint, président, seigneur, schone, beauty, lady en doctor aan de wereld mogen presenteren. Het zijn, kortom, bepaald geen dertien-in-een-dozijn-exemplaren waarover de tuinman of -vrouw zich heeft te ontfermen.
Een blik op de tuinkalender van Landgoed Dordwijk kan voor zich spreken: er gaat in de boomgaard en de fruitkas geen dag voorbij of er moet worden gesnoeid, getopt, gekrent, gedund, gediefd, geënt, bewaterd, bestoven en – vooral in dit jaargetijde – plukken, plukken en nog eens plukken. Ondertussen moet je als tuinder dan ook het geluk nog aan je zijde weten en is je aanplant verstoken gebleven van kevers, wespen, motten, schimmels en luis, want de biologische bestrijding van al die schadelijke insecten is al net zozeer maatwerk.
Tegelijk is het natuurlijk ook zo dat telers veel terugkrijgen voor al hun inspanningen. Vanaf de late lente tot aan het begin van de winter betalen de liefde, tijd en vakkundigheid die ze in hun arbeid steken zich uit in opeenvolgende oogsten van het allerlekkerste fruit. Op Dordwijk kunnen we weken achtereen genieten van de aardbeien, kersen, appels, peren, citroenen, pruimen, bessen en overige vruchten uit de eigen boomgaard.
Op De Tuinman en de Kok willen we de lekkerste gerechten met fruit graag met je delen. Dit recept is van onze hulp-tuinvrouw Laura van der Have.
Zwitserse pruimentaart (Pflaumenwähe)
Voor 2 kleine taarten ø24 cm
- Deeg:
- 310g bloem
- 190g koude boter in blokjes
- 1 tl zout
- 7 el water
- 1 ei
- Beslag:
- 2,5 dl room
- 1 ei
- 1 el maizena
- 4 el honing
- Vulling:
- 50g gemalen hazelnoten
- 1500g pruimen (1400g ontpit) in dit geval Bleu de Belgique en Belle de Louvain en de Reine Claude
- (minimaal 50% rode pruimen)
- Bereiding:
- Deeg mengen tot het een mooie bal wordt.
- In folie gerold minstens 1 uur in de koelkast laten rusten.
- Oven op 210°C voorverwarmen
- Beslag met garde goed mengen
- Pruimen door de helft snijden en pit verwijderen.
- Bakvorm met losse bodem invetten, een bakpapier on de vorm van de bodem uitknippen en ook invetten.
- Deeg in twee gelijke stukken delen en uitrollen tot een dikke plak, vervolgend de vorm ermee bekleden.
- Met een vork gaatjes in de bodem prikken.
- Gemalen hazelnoten op de bodem verdelen
- Pruimen een beetje overlappend met de binnenkant naar boven op de hazelnoten leggen
- Beslag nog een keer goed mengen en tot net onder de rand tussen de pruimen gieten
- 40 min op 200°C bakken
- Laten afkoelen en met een klodder crème fraîche of ongezoete slagroom serveren.